Deze stadswandeling (ca 3,5 km) maakt deel uit van het project Verborgen verhalen van Groningen van Stichting BeeldBepalend en is bedoeld voor iedereen die kennis wil maken met de verborgen geschiedenis van de stad Groningen. Wij nodigen mensen uit om Groningen met een andere blik te bekijken: of je nu voor het eerst deze stad bezoekt of een 'stadjer' bent die alle Groningse straten kent.... Telkens is er iets nieuws te ontdekken.
Deze route is zelfstandig te bewandelen en in een zelfgekozen tempo. Wel is het aan te raden om minstens een uur te nemen voor de wandeling en bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum (nieuwe naam: Museum aan de A) te starten. De route is weergegeven als een rode lijn: deze route is speciaal bedoeld als voetgangers-route.
Belangrijke bezienswaardigheden zijn op de kaart voorzien van rode herkenningspunten. Bij ieder herkenningspunt is achtergrondinformatie terug te vinden over de locatie en de verborgen geschiedenis; als tekst of korte film.
Tijdens de wandeling kan het handig zijn om te kunnen zien waar je bent en waar je precies naartoe kunt lopen. Hiervoor is het mogelijk om locatieherkenning in te schakelen, via het onderste symbool aan de linkerkant van de routekaart.
Voor deze stadswandeling is - behalve een routekaart en eventuele locatieherkenning - een volledige routebeschrijving beschikbaar, weergegeven als tekst. Kies het bovenste symbool, aan de rechterkant van de kaart, om de routebeschrijving zichtbaar te maken.
NB: De route kan zich automatisch aanpassen aan de actuele verkeersomstandigheden (bijvoorbeeld bij werkzaamheden aan de weg), maar zal altijd voor voetgangers toegankelijk zijn.
Deze kaart geeft een beeld van de oorspronkelijke, middeleeuwse stadsmuur van de stad Groningen. Van deze stadsmuur zijn nog enkele sporen terug te vinden in de binnenstad. Deze visualisatie is gebaseerd op de kaarten die Egbert Haubois (1608/1610- 1653) maakte van de stad. Haubois zorgde in die tijd niet alleen voor een plattegrond, maar ook voor een driedimensionale weergave van Groningen tijdens de Middeleeuwen. In 2021 hebben wij zijn werk geïntegreerd in Open Street Maps.
Liever de route raadplegen zonder de driedimensionale weergave van Egbert Haubois? Via het tweede symbool aan de rechterkant van de kaart kan de weergave worden aangepast. Kies voor osm (Open Street Maps) om de volledige route te tonen.
Voorafgaand aan het project Verborgen verhalen van Groningen is een poëziewandeling ontwikkeld, genaamd 'Het Duitsland van Groningen'. Hiervoor zijn in de stad Groningen zes thema's onderzocht op Duitse invloeden en overeenkomsten: eten en drinken, religie, oorlog, wetenschap, handel en taal.
In samenwerking met De Verhalen van Groningen werd een Verhalenposter samengesteld, waarin diverse verborgen verhalen over de historische locaties aan bod komen.