Scholtenhuis

De Duitse bezetting heeft diepe sporen achtergelaten in de stad Groningen. Aan de oostzijde van de Grote Markt stond het Scholtenhuis, ook wel Scholtenshuis genoemd. In de oorlogsjaren had het Scholtenhuis dienst gedaan als hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst en de Sicherheitspolitie.
strijd en bezetting
Strijd en bezetting: bekijk de volledige Verhalenposter, ontwikkeld door Stichting BeeldBepalend en De Verhalen van Groningen

Het Scholtenhuis werd gebouwd in opdracht van Willem Albert Scholten (1819 – 1892). Hij was 's werelds eerste rijke landbouw-industrieel. Na zijn dood nam zijn zoon Jan Evert Scholten het bedrijf en het familiehuis aan de Grote Markt over.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Scholtenhuis in beslag genomen. Veel mensen die in de oorlog gevangen waren genomen, werden eerst opgesloten in het Scholtenhuis, daar gemarteld en daarna vaak elders geëxecuteerd. Sommige stadjers die daar gevangen zaten, konden dit niet verdragen en pleegden zelfmoord.

Het Scholtenhuis was zo besmet door deze afschuwelijke geschiedenis, dat niemand het gebouw terug wilde nadat het was vernield. Na de oorlog werd besloten tot nieuwbouw van de oostzijde van de Grote Markt.

Foto: Johannes Gerhardus Kramer (1845-1903) - <a rel="nofollow" class="external text" href="http://www.beeldbankgroningen.nl/beeldbank/weergave/record/?id=8cd877da-8e07-b7b3-c064-e0e0209a0f18">Beeldbank Groningen</a> nr. 242257, Publiek domein, Koppeling
Prent: Onbekend - Prent, PD, Publiek domein, Koppeling