Hartelijk bedankt iedereen!

Al meer dan tien jaar heeft Stichting BeeldBepalend inspirerende en beeldverruimende culturele projecten gemaakt en ondersteund. Vanaf 1 juli 2024 zijn we gestopt met alle activiteiten vanuit de stichting en is Stichting BeeldBepalend ontbonden. Als laatste bestuur kijken we met een positief gevoel terug op alles wat er is bereikt.
Hoogtepunten

Stichting BeeldBepalend werd in oktober 2011 opgericht en kende een vliegende start met het project Achtertuin van Groningen. Een vijfdelige televisieserie waarin presentatrice Marloes samen met boswachter Bart de verrassende natuurgebieden rondom de stad Groningen ontdekte. De serie was te zien op OOG TV en werd meerdere keren herhaald.

achtertuin van groningen
Beeld uit video 'Achtertuin van Groningen'. © René de Boer


Op een van de locaties uit de 'Achtertuin van Groningen', is in 2014 door Stichting Beeldbepalend een ander grootschalig project uitgevoerd: Bries. Op Landgoed De Braak werd een dansvoorstelling georganiseerd. Het uitgangspunt was om de natuur van het landgoed te verbinden met cultuur. In 2014 was het negentig jaar geleden dat het ballet van choreografe Lili Green (1885-1977) op precies dezelfde locatie een dansvoorstelling maakte. Met de uitverkochte voorstellingen van 2014 werd deze historische beleving herhaald.

project kunstberg
Opening van de kunstkar in het Martini Ziekenhuis voor het project 'Kunstberg'. Foto: © Jan Buwalda

In 2019 rondden wij het project Kunstberg af en werd er een kunstkar officieel geopend op de Afdeling Kinderen van het Martini Ziekenhuis in Groningen. Het doel van dit project was om jongeren die in een ziekenhuis moeten verblijven, een mooi moment en een creatieve uitlaatklep te kunnen bieden. Er werd uitvoerig onderzoek gedaan naar de inhoud, vormgeving en ontwerp van een mobiele kunstpresentatie. De inhoud bevat activiteiten die een beroep doen op creativiteit, waarnemen en ervaren. Zo kunnen patiënten actief op zoek gaan naar kunstwerken die elders in het Martini Ziekenhuis te vinden zijn en stopmotion films maken. Het resultaat mag er zijn: een educatieve en prikkelende kunstkar die langs de kamers en bedden kan worden gereden.

verborgen verhalen
Beeld uit de eerste film 'Verborgen verhalen van Groningen'. © René de Boer

Voor het project Verborgen verhalen in Groningen uit 2021 lieten we een serie informatieve films maken over historische locaties in de stad. In iedere aflevering werd de kijker meegenomen door een expert en een presentatrice om de geschiedenis van Groningen te ontdekken. De deelnemende locaties waren: het Museum aan de A, het Universiteitsmuseum, het Academiegebouw en Der Aa-kerk. Ook historische buitenlocaties en hun omgeving werden in beeld gebracht, zoals de Ubbo Emmiusstraat, het Martinikerkhof, de Noorderhaven en de Hoge der A. Door dit project kwamen de rijke geschiedenis en de verborgen verhalen van deze bijzondere plekken tot leven.

Eind 2022 werd het waargebeurde verhaal van Omid Aghondi vertaald naar een theatervoorstelling, genaamd Vlucht van Omid. Omid vluchtte op tienjarige leeftijd vanuit Iran naar Nederland en moest alles achterlaten. Wat betekende dat voor hem en met welke veranderingen kreeg hij te maken in Nederland? Omids belevenissen werden in verschillende vormen verwoord: beelden, verhalen en belevingstheater. Zijn verhaal wist meerdere bezoekers te raken.

vlucht van omid
Foto: © JB. Betreft scène uit 'Vlucht van Omid', locatie Humanitas Groningen.
Spelers Omid en Nijs staan hier voor een afbeelding van Teheran, fotograaf © Hansueli Krapf, bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aerial_View_of_Tehran_26.11.2008_04-35-03.JPG.
Onderzoek & interactie
bessensap film
Beeld uit video, inzending Bessensap (filmwedstrijd 2013). © René de Boer

In 2013 gingen we samen met historicus Arjen Dijkstra terug in de tijd om een korte film te maken over de wiskunde van de Gouden Eeuw. Arjen deed onderzoek in Franeker, waar tijdens de zeventiende eeuw een universiteit was gevestigd. Op deze universiteit was bijzonder veel aandacht voor de wiskunde. In 1629 werd een student ingeschreven die later een van de beroemdste wiskundigen uit die tijd zou worden: René Descartes. In welke wereld kwam René Descartes terecht? Dat wordt getoond in de documentaire waarin een blik wordt geworpen op zijn vakgebied in de Gouden Eeuw.

online magazine
Route stadswandeling, Bron kaart: Leaflet | © OpenStreetMap contributors, Kaart Egbert Haubois (1608/1610- 1653): By Unknown author - Atlas van Loon, Public Domain, Link

In de periode 2014-2021 ontwikkelde Stichting BeeldBepalend een online magazine. Beeldbepalend Magazine was bedoeld voor een breed publiek dat zich interesseert voor natuur, wetenschap, kunst, cultuur, erfgoed en maatschappelijke kwesties. Het magazine had als doel achtergrondinformatie, verbreding en verdieping te bieden voor de projecten die door Stichting BeeldBepalend werden georganiseerd. Daarnaast plaatsten wij artikelen, columns en reportages die volgens de redactie 'beeldbepalend' waren. Aanvullend op het project 'Verborgen verhalen in Groningen' publiceerde Stichting BeeldBepalend op het online magazine een interactieve wandelroute door het stadscentrum van Groningen.

Stichting BeeldBepalend ging regelmatig met mensen in gesprek om plannen voor te leggen, nieuwe ideeën op te doen en mensen te ontmoeten buiten ons eigen netwerk. Zo stonden we op de Noorderzondag van festival Noorderzon en organiseerden we kleinschalige bijeenkomsten. We kijken terug op vele mooie en inspirerende gesprekken.

Hoe gaat het verder?

Stichting BeeldBepalend stopt. Wel blijven René de Boer en Ingrid de Vries persoonlijk betrokken bij het project Kunstberg. In samenwerking met het Martini Ziekenhuis zetten zij zich in om de kunstkar voor het project Kunstberg te onderhouden en actueel te houden.

Met een kleine groep mensen is er veel werk verzet. Daar zijn we ontzettend blij mee. Als laatste willen we iedereen hartelijk bedanken die zich heeft ingezet om de projecten van Stichting BeeldBepalend tot een succes te maken.

Met grote dank aan:

Initiatiefnemers, deelnemers, uitvoerenden, projectleiders, fondsen, donateurs, sponsoren, vrijwilligers, supporters en oud-bestuursleden ♥


Hoofdfoto: beeld uit video 'Bries'. © René de Boer