شبیه ساز پرواز - Vlucht Simulator

Toen Omid Aghondi tien jaar oud was, vluchtte hij vanuit Iran naar Nederland. Met het project 'Vlucht Simulator' willen we zijn verhaal op een laagdrempelige manier vertellen en zijn vlucht nabootsen.
Theaterbeleving
vlucht van omid
© René de Boer, voorstelling Vlucht van Omid

Maak kennis met Omid Aghondi. Hij leeft en werkt in de stad Groningen. Aan niets is te merken dat hij als kind veel heeft meegemaakt. Toch heeft hij een groot verhaal te vertellen. Dat brengt hij naar buiten. Eerst als boek, daarna op scholen en nu in de vorm van een theaterbeleving. Deze voorstelling is op 18, 19 en 20 november 2022 voor het eerst te zien bij Humanitas Groningen. Tickets voor Vlucht van Omid zijn verkrijgbaar via Cultuurkaartje.nl.

Spel: Omid Aghondi, Nijs van Heerwaarden en Hanneke Hoitink
Regie en productie: Dio van Velden

Het project

Aan de hand van Omids vlucht uit Iran verscheen in 2017 een boek: De vlucht van Omid, geschreven door Lysette van Geel. Met het project Vlucht Simulator willen wij zijn verhaal vertalen naar een theatervoorstelling, genaamd Vlucht van Omid. Het publiek maakt kennis met Iran en heeft de mogelijkheid om de vlucht van de tienjarige Omid zelf te ervaren.

Wat betekent het om Iran achter te moeten laten, hoe is het om te moeten vluchten en met welke culturele veranderingen krijg je te maken als je in Nederland aankomt? Hoe zichtbaar, of onzichtbaar, zijn deze culturele veranderingen en wat zijn de gevolgen voor een kind dat gevlucht is?

Ieder mens die zijn of haar land moet achterlaten, heeft een bijzonder verhaal te vertellen en dat mag gehoord worden. Aan de hand van mijn waargebeurde verhaal over mijn vlucht, wil ik een liefdevolle brug bouwen in de vorm van een voorstelling in mijn stad Groningen.

Het waargebeurde verhaal van Omid zal worden verteld in meerdere vormen: beelden, verhalen en belevingstheater. Het doel is om 'het onzichtbare' zichtbaar te maken - individuele en verborgen verhalen naar boven brengen - zodat onze kijk op de wereld kan veranderen. Het verhaal van Omid wordt op een laagdrempelige manier verteld, zodat het voor iedereen te begrijpen en te volgen is. Hierdoor kan er meer begrip ontstaan voor mensen die moeten vluchten.

Fotografie: © René de Boer