Vacature: Bestuursfunctie voorzitter

Stichting BeeldBepalend staat momenteel aan de start van nieuwe culturele en maatschappelijke projecten. Om onze plannen te realiseren, vorm je als voorzitter een belangrijke schakel. Alle organisatorische en creatieve ontwikkelingen maak je van dichtbij mee. Daarnaast biedt de stichting de kans om een professioneel netwerk op te bouwen en te onderhouden in de culturele sector.
Over Stichting BeeldBepalend

Stichting BeeldBepalend produceert en ondersteunt culturele projecten in Noord-Nederland die mensen bewuster maken van de leefwijze en (natuurlijke) leefomgeving van henzelf en anderen. Onze projecten worden door onafhankelijke makers geproduceerd. De stichting beschikt over een uitgebreid netwerk van makers die actief zijn op verschillende gebieden zoals kunst, cultuur, televisie en zorg.

Over onze projecten

De projecten van Stichting BeeldBepalend worden in verschillende culturele disciplines gemaakt. Onze projecten zijn dan ook veelzijdig te noemen. Zo hebben wij dit voorjaar Verborgen Verhalen van Groningen afgerond: een serie informatieve films, met verrassende inzichten over onze eigen Groningse cultuur. Via het project Kunstberg brachten we kunst naar kinderen in het Martini Ziekenhuis. Met Bries kwam een dansvoorstelling van negentig jaar geleden,  opnieuw tot leven op Landgoed De Braak.

Momenteel is door Stichting Beeldbepalend een nieuw project gestart dat zich richt op het vertellen van het verhaal van Omid Aghondi. Hij is op tienjarige leeftijd gevlucht vanuit Iran naar Nederland.

Bekijk het volledige overzicht van onze huidige en afgeronde projecten.

Over de voorzittersfunctie

Als voorzitter maak je deel uit van het bestuur van de stichting.  In de praktijk krijg je vooral te maken met de bestuurlijke kant: het plannen en leiden van bestuursvergaderingen en het meebeslissen over culturele projecten die de stichting gaat realiseren. Daarbij is het belangrijk om aandacht te hebben voor de organisatie van onze projecten. Hierbij bewaar jij het overzicht en je zorgt ervoor dat alle praktische benodigdheden (bijvoorbeeld het aanvragen van subsidies of het regelen van repetitie-ruimtes) in gang worden gezet.

Daarnaast vorm je een schakel in het creatieve proces van onze projecten. Als voorzitter ben je gericht op wat er moet gebeuren om het project tot een succes te maken en welke partij een bepaalde taak het beste kan uitvoeren.  Daarbij streef je ernaar om, waar het nodig is, de projectleider zo goed mogelijk te ondersteunen.

De gemiddelde tijdsbesteding is ongeveer 2-4 uur per week. Deze uren zijn in overleg met de andere bestuursleden in te vullen.

Taken van de voorzitter
  • vergaderingen van het bestuur plannen en voorzitten;
  • het opstellen van een agenda voor de bestuursvergadering;
  • inhoudelijk meedenken op bestuursniveau;
  • overzicht houden over de doelstellingen en projecten van de stichting en erop toezien dat deze doelstellingen worden behaald;
  • contact onderhouden over de voortgang van projecten met projectleiders, kunstenaars en andere betrokkenen;
  • afspraken maken over taken en deadlines voor projecten;
  • in samenwerking met de projectleider een passende oplossing vinden, als er een vertraging of probleem ontstaat bij de uitvoering.
Belangrijke eigenschappen

Iedereen is welkom om te solliciteren naar deze functie. Gezien de doelstelling van de stichting is het vooral belangrijk dat je affiniteit hebt met kunst en cultuur.

Benodigde eigenschappen voor deze functie zijn: bereidheid om je te verdiepen in nieuwe onderwerpen, gedrevenheid, durf hebben om partijen aan te spreken op gemaakte afspraken en overzicht kunnen houden. Bestuurlijke ervaring of ervaring met het organiseren van evenementen is geen vereiste, maar wel een pre.

Wat levert het op?

Een bestuursfunctie bij Stichting BeeldBepalend is een vrijwillige functie. Binnen de stichting draag je actief bij aan de voortgang van alle evenementen en projecten. Het kan voldoening geven wanneer de eindresultaten zichtbaar worden en dat je als voorzitter hierbij een belangrijke schakel vormt. Binnen de stichting heb je daarnaast de volgende mogelijkheden:

• bestuurservaring opdoen bij een culturele organisatie;
  • het opbouwen en onderhouden van een professioneel netwerk in de culturele sector;
  • toegang tot interessante en inspirerende culturele activiteiten;
  • onderdeel zijn van een betrokken en gezellige groep medewerkers.
Meer weten?

Voor meer informatie over deze vacature kun je contact opnemen met de huidige voorzitter, Sam Veeman, via info@stichtingbeeldbepalend.nl.

Reageren

Mail een cv en korte motivatie voor 15 augustus naar: info@stichtingbeeldbepalend.nl.

Onbezoldigde vacature | Organisatie: Stichting BeeldBepalend | Functie: Voorzitter Bestuur | Plaats: Groningen | Omvang: 2-4 uur per week.

Fotografie: © Stichting BeeldBepalend.
Projecten: 'Bries', 'Vlucht Simulator', 'Kunstberg' en 'Verborgen Verhalen van Groningen'.